skip to Main Content
Når man er nået toppen af sin erhversmæssige karriere, har man så skabt et livsværk?

Hvornår er noget et “livsværk”?

Hvem er det, der bestemmer om et arbejdsliv er et livsværk eller ej? Er det som indehaver af et CVR-nummer, at du kan tale om skaberevner og -trang? Er der, når du har bekostet en dyr uddannelse både med tid og penge? Eller er det, når du har være en loyal, dygtig og hårdtarbejdende arbejdskraft gennem 10, 20 eller 30 år? Er det når dit arbejdsliv flyder sammen med dit privatliv, at du kan sige: ”jeg har skabt” eller ”dette er mit livsværk”?

Jeg har ikke svaret på ovenstående. Men det slår mig – igen og igen – at pt er det kun personer, som har et CVR-nummer – og som har haft det i mere end to år – som har ”lov til” at tale om livsværk. Det synes jeg ikke er rimeligt.

Grunden til at jeg tager dette spørgsmål op, er fordi jeg for et par uger fik sagt ”godmorgen” til et erhverv, som blev lagt helt ned på få dage. Med al den angst og uro det har medført, har især presse ikke kunne holde igen med at bruge ordet ”livsværk” som en understregning af, hvor dybt berørt minkejerne er. Og det anfægter jeg ikke. Det er manges livsværk og arv, som i de sidste par uger er blevet gasset til døde. Det jeg anfægter er, at mange andre – CVR-nummer eller ej – også har fået lagt deres arbejdsliv i ruiner.

Nogle (fiktive) eksempler:

Naboens datter Line løber rundt i baghaven med et modelfly i hånde og siger underlige lyde, som skal forestille at være klangen af flypropeller. Line vokser op og går i gang med sin drømmeuddannelse til pilot. Hun skal igennem en optagelsesprøve, som langt fra alle består. Uddannelsen til pilot tager to år på fuld tid. Den er SU-berettiget, men koster omkring 800.000 + det løse (de fleste siger, det reelt koster 1 mio. at blive uddannet). Trækker man SU’en fra (den er inkl. tillæg, fordi der er betaling på uddannelsen) bruge Line omkring 7-800.000 på at få sin uddannelse. Det er en ren investering uden fradrag til et arbejde, hun kun kan bruge ét sted: i cockpittet på et fly. Da C-19 ramte Danmark var Line en af de første, der blev opsagt fra sin pilotstilling i et flyselskab.

Ved siden af Line, bor Søren, som ikke kan lade være med at danse. Derfor søgte han som 9-årrig ind på Den Kongelige Balletskole og kommer ind. Op gennem årene har han slidt balletsko på balletsko op. Han tjente tidligt nogle penge fordi der var mulighed for at optræde, ja han er endda så dygtig, at han er endt som solodanser. Nu som 38-årrig er hans krop godt slidt. Da C-19 ramte Danmark var Søren sygemeldt efter næsten 30 år i branchen. Søren blev i øvrigt ramt at corona i en svær grad. Ensemblet som Søren dansede med er gået konkurs under corona. Søren forventer ikke at komme tilbage på en scene igen.

På fjerde sal i det almennyttige byggeri skråt overfor Søren og Line bor Nicolaj. Han har tegnet og malet hele sit liv. Derfor søgte han ind på en anerkendt designskole tilbage i 90’erne. Blandt alle dem der søgte ind det år, var Nicolaj én blandt de tre procent, der blev optaget. Det havde taget ham tre år forud at dygtiggøre sig til at blive optaget. I de år havde han modtaget privat tegneundervisning, og han havde rejst Europa tyndt for at finde inspiration og kreativitet. Efter endt uddannelse – støttet med SU – lever han skiftevis af freelancearbejde og lønmodtagerjobs indenfor branchen. Han har modtaget en del designpriser gennem årene, men det går op og ned med indtjeningen. For at blive endnu bedre til sit arbejde tog Nicolaj i 2018 en selvfinansieret Master i design. Da C-19 ramte Danmark var Nicolaj en af de første, der blev opsagt fra sit nye arbejde som art director i et mellemstort mediehus.

På atletikstadionet rundt om hjørnet hoppe Mette højt. Hun har siden sine unge teenageår tilbragt al sin fritid her mellem løbebaner og sandgrave. Hun er så dygtig, flittig og talentfuld, at hun er kommet på landsholdet og får støtte fra TEAM DANMARK. For at kunne deltage i EM, VM og OL har hun sat tanken om uddannelse og familie på hold i flere omgange. Da C-19 ramte Danmark var Mette udtaget til OL i Tokyo, havde fået sig et par sponsorer og satsede på en finaleplacering. OL blev aflyst og hendes sponsorer er sprunget fra. Mette regner ikke med at få en chance mere.

Har de fire ovenstående personer et livsværk at kunne referere tilbage til, når vi om et par år skal fortælle om dengang, corona ramte os?  Nogle vil måske sige ja – især til de to, der som henholdsvis idrætsudøver eller balletdanser kunne have bragt Danmark på verdenskortet.

Men hvad med de to lønmodtagere? Og hvad med alle de andre helt almindelige flittige lønmodtagere, der hver dag år ud og år ind har arbejdet for arbejdsgivere med et CVR-nummer? Er det dem (lønarbejderne) eller er det arbejdsgiveren, som får lagt et livsværk i ruiner, når noget så ubehageligt som corona rammer og en arbejdsplads forsvinder?

 

#livsværk #corona #cvr #cvrnummer

coronacvrcvrnummerkarrierelivsværk

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste blogindlæg

Back To Top

Vi indsamler ikke dine informationer. Se mere

Cookie-indstillingerne på dette websted bruges kun, hvis du kommenterer på blogindlæg. Hvis du fortsætter med at bruge webstedet uden at ændre dine Cookie indstillinger eller du klikker på "OK" nedenfor så samtykke du til dette.

Luk